Monto Osmo  Selkä
Monto Osmo  Selkä

Monto Osmo Selkä

2 500,00 €

Oljyväri, 190x150. Kuljetuksesta sovittava erikseen!

Osmo Monto 1938-2019.

Monto oli suomalainen taidemaalari, taidegraafikko, kuvanveistäjä ja taideopettaja.

Monton teokset ovat usein uusekspressionistisia. Hän käytti veistoksissaan ja installaatioissaan materiaalina puuta, erilaisia esineitä ja romua, 1990-luvulla myös vaatteita.

Osmo Monto opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa (nyk. Kuvataideakatemia) vuosina 1959–1964. Kahtena viimeisenä vuotena häntä opetti Sam Vanni.

Montolla oli vuodesta 1958 lähtien yksityisnäyttelyitä, muun muassa Galerie Strindbergillä, Galerie Artekissa (1974), Wäinö Aaltosen taidemuseossa ja Lapinlahden taidemuseossa.

Lisäksi hänen teoksiaan on ollut Nuorten näyttelyissä, Suomen Taiteilijain näyttelyissä ja Mäntän kuvataideviikoilla.

Esimerkiksi Monton retrospektiivisessä näyttelyssä Varkauden taidemuseossa vuonna 1996 oli esillä myös tilateoksia, kuten teos Kasvokkain, jossa tangolle oli ripustettu verisiä ja räjähdyksen rikkirepimiä vaatteita, joilla oli myös kasvot. Monto on kertonut teoksen käsitelleen Jugoslavian sotaa. Näyttelyssä oli esillä myös installaatio Kosmos, jossa valkoisen keinutuolin päälle oli asetettu musta päällystakki, jonka selkämyksestä nousivat kasvot. Keinutuolin eteen oli asetettu kymmeniä mustalla lakalla maalattuja kirjoja.

Kokoelmia ja palkintoja

Monton teoksia on Suomen valtiolla, Amos Andersonin taidemuseon, Wäinö Aaltosen museon ja Kuopion taidemuseon kokoelmissa.

Iisalmen Malminrannan päiväkodissa on Monton julkinen teos Aamu-päivä-ilta(1984)

Hän sai Valtion kuvataidepalkinnon vuosina 1972 ja 1983.

Monto oli Taidemaalariliiton, Kuopion kuvataiteilijat ry Ars Liberan ja Kotkan Taiteilijaseuran jäsen sekä Iisalmen seudun kuvataideseuran kunniajäsen.